Programma

Het programma bestaat uit 6 dagdelen verdeeld over 3 dagen. Elk dagdeel wordt begeleid door een inhoudsdeskundige.

Drank en drugs

Gaat jouw hart ook sneller kloppen als door de assistente van de HAP een ECG op je bureau wordt gelegd om te beoordelen?
Maak je in de praktijk ECGs en beoordeel je die zelf of vertrouw je op de slimme software? En sta je er wel eens bij stil waarom je een ECG aanvraagt in je praktijk?
Na dit dagdeel ken je de zinvolle indicaties voor hartfilmpjes in de huisartsenpraktijk en kun je aan de hand van een eenvoudig stappenplan deze ECGs nog beter zelf beoordelen.

Kind met koorts of oververhitte ouder

Een groot deel van ons spreekuur is gevuld met kinderen met koorts, meestal met als bonus een paar ongeruste ouders. Hoe maak je als huisarts het onderscheid tussen het echt zieke kind en de zoveelste virale infectie? Zet jij je CRP-apparaat wel eens in? Op basis van welke criteria besluit je te starten met antibiotica? Hoe geef je uitleg aan ouders met heel andere ideeën over koorts? Kortom: een dagdeel waarin de temperatuur hoog zal oplopen!

T.I.M.E is money

Wondje plakken, pleister pakken? Was het maar zo simpel. In dit dagdeel proberen we jullie wegwijs te maken in het oerwoud van verbandmiddelen, pleisters en smeerseltjes. Geen elfenpleisters of pure zijdezalf maar een effectieve en prijsbewuste keus van de verschillende middelen die er op de markt zijn. Je leert op een goede manier registreren, smeren en plakken, tot aan het gaatje en tot het gaatje dicht zit!

Bubbels, de glazen bol en een goed gesprek


Als hoger opgeleide werkers maken we deel uit van een bubbel met gunstige gezondheidsperspectieven. Maar zijn we ons ook voldoende bewust van de gezondheidsperspectieven van onze patiënten die in een minder gunstige bubbel leven?
Door middel van een spel maken we indringend kennis met de invloed van sociaal-economische factoren op gezondheid. Aan de ene kant hebben we de worried well, aan de andere de zorgwekkende zorgmijders.
Juist in deze tweede groep levert screening, vroegdiagnostiek maar vooral preventie het meeste op. En steeds vaker krijgen we in de spreekkamer vragen over het nut van deze screening of de voor- en nadelen van een preventieve behandeling. Er wordt van ons verwacht dat we de toekomstige risico’s kunnen berekenen en het nut van screening of preventieve behandeling op een begrijpelijke manier aan onze patiënt kunnen uitleggen.
Ga er maar even voor zitten.

De Vagina-dialogen

Een dagdeel schaamteloos praten over een uiterst gevoelige zone. Weet jij bijvoorbeeld wanneer de kleine schaamlippen te groot zijn? Kweek jij fluor ook zo graag? Als jij in 10 seconden een contacteczeem kan onderscheiden van een psoriasis inversa of een candidiasis, win jij wellicht ons glijmiddel pakket!

Docter on board

Je zit heerlijk weg te dromen van je vakantiebestemming, je stoel al in de comfortabele stand op 10.000 voet hoog. De stewardess brengt alvast een drankje. Je zoekt in je on board entertainment systeem naar die ene film die je al het hele jaar wilde zien maar geen tijd voor had. Eindelijk wordt je niet gestoord door je assistente in het slecht nieuws gesprek wat je aan het voeren bent. Even helemaal weg. En dan klinkt door de koptelefoon: this is your captain speaking, is there a doctor on board?