Programma

De cursus bestaat uit drie dagen met zes dagdelen met elk een ander onderwerp. Elk dagdeel wordt begeleid door één of twee inhoudsdeskundigen.  

Voor onderwerpen voor 2024 zijn nog niet bekend.

Kind met koorts of oververhitte ouder?

Een groot deel van ons spreekuur is gevuld met kinderen met koorts, meestal met een paar ongeruste ouders als bonus. Hoe maak je als huisarts het onderscheid tussen het echt zieke kind en de zoveelste virale infectie? Zet jij je CRP-apparaat wel eens in? Op basis van welke criteria besluit je te starten met antibiotica? Hoe geef je uitleg aan ouders met heel andere ideeën over koorts? Kortom: een dagdeel waarin de temperatuur hoog zal oplopen!

Drank en drugs

Als je doc wil chillen is het geen probleem, dan ga ik er heen,
Ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs,
Ik heb drank en drugs.
Als je doc wilt chillen is het geen probleem, dan ga ik er heen,
Ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs,
Ik heb drank en drugs.

Als je doc wil chillen en die gaat naar Stavelot,
Dan gaat 'ie daar leren, want de kennis is te low.
Nu gaat 'ie zich verdiepen, nu is 'ie op hotel,
Ik kan niet voor je liegen, daar leert ie het wel.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Elke tien minuten een ander probleem, dat is waar ons huisartsenvak om bekend staat. Echter staat ons vak er ook om gekend om een huisarts voor iedereen te zijn. Wat als je patiënt net wat meer tijd nodig heeft om alles te begrijpen? Of wat als hij of zij het helemaal niet begrijpt? We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar wat als die persoon geen riemen heeft? Hoe kunnen we onze taal aanpassen aan patiënten met een verstandelijke beperking en welke aanpassingen zijn er nog meer? Over de zorg voor en communicatie met licht verstandelijk beperkten, met een enthousiaste Arts voor Verstandelijk Gehandicapten.Tot het bittere eind...

Geen basale ouderenzorg voor de huisarts maar de krenten uit de pap: probleemgedrag bij dementie. De ontkenners, de zorgmijders, de spokers, de bozen, elke huisarts herinnert zich wel een of meerdere speciale gevallen, het gaat je aan het hart maar je kunt zo weinig als het spaak loopt, toch? En hoe voorkom je dat het spaak loopt en uit handen moet geven?

Doctor on board

Je zit heerlijk weg te dromen over je vakantiebestemming, je stoel al in de comfortabele stand op 10.000 voet hoog. De stewardess brengt je drankje. Je zoekt in je on board entertainment system naar die ene film die je al het hele jaar wilde zien maar waar je geen tijd voor had. Eindelijk word je niet gestoord door je assistente tijdens een slecht nieuwsgesprek of chirugische ingreep, even helemaal weg. Maar dan klinkt door de koptelefoon: "This is your captain speaking, is there a doctor on board?"

Vaginadialogen

Een dagdeel schaamteloos praten over een uiterst gevoelige zone. Hoe zat het ook weer met PAP en CIN? Kweek jij fluor ook zo graag? Als jij in tien seconden een contacteczeem kan onderscheiden van een psoriasis inversa of een candidiasis, win jij wellicht ons glijmiddel pakket!