Programma

De cursus bestaat uit drie dagen met zes dagdelen met elk een ander onderwerp. Elk dagdeel wordt begeleid door één of twee inhoudsdeskundigen.  

Voor de cursus van 2022 staan de volgende dagdelen op het programma:


Kind met koorts of oververhitte ouder?

Een groot deel van ons spreekuur is gevuld met kinderen met koorts, meestal met een paar ongeruste ouders als bonus. Hoe maak je als huisarts het onderscheid tussen het echt zieke kind en de zoveelste virale infectie? Zet jij je CRP-apparaat wel eens in? Op basis van welke criteria besluit je te starten met antibiotica? Hoe geef je uitleg aan ouders met heel andere ideeën over koorts? Kortom: een dagdeel waarin de temperatuur hoog zal oplopen!

Drank en drugs

Als je doc wil chillen is het geen probleem, dan ga ik er heen,
Ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs,
Ik heb drank en drugs.
Als je doc wilt chillen is het geen probleem, dan ga ik er heen,
Ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs,
Ik heb drank en drugs.

Als je doc wil chillen en die gaat naar Stavelot,
Dan gaat 'ie daar leren, want de kennis is te low.
Nu gaat 'ie zich verdiepen, nu is 'ie op hotel,
Ik kan niet voor je liegen, daar leert ie het wel.

T.I.M.E. is money

Wondje plakken, pleister pakken? Was het maar zo simpel. In dit dagdeel proberen we jullie wegwijs te maken in het oerwoud van verbandmiddelen, pleisters en smeerseltjes. Maar geen elfenpleisters of pure zijdezalf maar een effectieve en prijsbewuste keus uit de verschillende middelen die er op de markt zijn. Je leert op een goede manier registreren, smeren en plakken, tot aan het gaatje en tot het gaatje dicht zit!

Bubbels, de glazen bol en een goed gesprek

Stel, je wiegje staat in Kerkrade bij twee lieve ouders zonder diploma’s en met weinig financiële middelen. Wat betekent dit voor jouw kansen en gezondheid de rest van jouw leven? En is dat heel anders dan wanneer je bij rijke lui in het Gooi wordt geboren? Welke omgevingsfactoren spelen hierbij een rol? Daarnaast werken we veel met risico-inschattingen, leer hoe je deze goed moet interpreteren en vervolgens goed overbrengt aan jouw individuele patiënt. Kom er achter of je als je voor een dubbeltje bent geboren, een kwartje kan worden.

Doctor on board

Je zit heerlijk weg te dromen over je vakantiebestemming, je stoel al in de comfortabele stand op 10.000 voet hoog. De stewardess brengt je drankje. Je zoekt in je on board entertainment system naar die ene film die je al het hele jaar wilde zien maar waar je geen tijd voor had. Eindelijk word je niet gestoord door je assistente tijdens een slecht nieuwsgesprek of chirugische ingreep, even helemaal weg. Maar dan klinkt door de koptelefoon: "This is your captain speaking, is there a doctor on board?"


Vaginadialogen

Een dagdeel schaamteloos praten over een uiterst gevoelige zone. Hoe zat het ook weer met PAP en CIN? Kweek jij fluor ook zo graag? Als jij in tien seconden een contacteczeem kan onderscheiden van een psoriasis inversa of een candidiasis, win jij wellicht ons glijmiddel pakket!